خدمات پرستاری سپید گستر

مرکز مشاوره و پرستاری سپیدگستر ارائه دهنده خدمات پزشکی، پرستاری و درمانی

خدمات پرستاری سپید گستر

مرکز مشاوره و پرستاری سپیدگستر ارائه دهنده خدمات پزشکی، پرستاری و درمانی

مهم‌ترین دلایل افت فشار خون در سالمندان

افت فشار خون از جمله مشکلاتی است که به ندرت اتفاق میوفتد و اغلب افراد دچار فشار خون بالا می‌شوند. اما در تعداد کمی از افراد، به‌خصوص سالمندان مشکل افت فشار خون نیز رخ می‌دهد. کم فشاری یا فشار خون پایین، همانند فشار خون بالا خطرناک است؛ و باید به دنبال دلایل رخ دادن و کنترل آن بود. در این نوشته وب‌سایت سپید گستر، به بررسی دلایل پایین رفتن فشار خون در سالمندان پرداخته‌ایم.

 

کاهش فشار خون پس از غذا خوردن

با خوردن غذا، به‌خصوص وعده‌های سنگین، دستگاه گوارش محل جذب خون بدن می‌شوند. در این شرایط فرد دقایق و یا حتی ساعتی پس از صرف غذا، دچار افت فشار می‌شود. این مسئله در افراد جوان کمتر رخ می‌دهد؛ چرا که بدن قادر است این حرکت خون به سمت دستگاه گوارش را جبران کند. اما در سالمندان این مشکل به شکل جدی‌تر و با علائم بالینی خود را نشان می‌دهد.
اگرچه این نوع از افت فشار به خطرناکی سایر موارد نیست؛ اما برای فرد آزاردهنده است. این مشکل معمولا در وعده‌های صبحانه و نهار بیشتر رخ می‌دهد؛ و راه‌کارهای کنترل ساده‌ای دارد. اگر به عنوان پرستار سالمند مشغول مراقبت از چنین فردی هستید؛ بهتر است از وعده‌های سبک اما مقوی برای او استفاده کنید. همچنین تقسیم غذای روزانه به وعده‌های بیشتر، راه‌کار ساده دیگری است که به کنترل این مشکل کمک می‌کند.

مهم‌ترین دلایل افت فشار خون در سالمندان

افت فشار به دلیل کم آبی

منظور از هیدراته نبودن بدن، کاهش میزان آب بدن است. بدن انسان برای آنکه قادر باشد از پس وظایف گوناگون برآید؛ باید به آب کافی دسترسی داشته باشد. بسیاری از افراد، به‌خصوص سالمندان در این زمینه دچار مشکل هستند. عدم احساس تشنگی، ناتوانی در رفع نیازهای شخصی و سایر مشکلات، معمولا باعث می‌شود که بعضی از سالمندان، مصرف آب کمی داشته باشند.
کمبود آب به راحتی می‌تواند موجب افت فشار خون شود. بنابراین در نگهداری از سالمند به تنظیم میزان آب‌رسانی به بدن او توجه کنید.

افت فشار به دلیل نارسایی قلبی

نارسایی قلبی به معنای ناتوانی قلب در پمپاژ مقدار کافی خون به بخش‌های مختلف بدن است. نارسایی‌های قلبی معمولا در سالمندان و در پس مشکلات قلبی رخ می‌دهد. اگرچه این مشگل گاهی در سنین جوانی و میان‌سالی نیز وجود دارد. وقتی قلب توانایی پمپاژ خون را نداشته باشد؛ اولین نشانه آن افت فشار خون است.
برای کنترل این شرایط، فرد بیمار باید فعالیت‌های خود را آرام‌تر و با صرف انرژی کمتر انجام دهد. به‌طور مثال در این افراد، برخواستن یک‌باره از حالت درازکش، می‌تواند موجب کاهش فشار خون شود.

افت فشار به دلیل مصرف بعضی از داروها

سالمندی معمولا با افزایش مصرف داروهای گوناگون همراه می‌شود. داروهایی که هرکدام برای حل مشکلی خاص تجویز شده‌اند. با این وجود، اگرچه داروها مزایای گوناگونی دارند؛ اما همیشه با بعضی از عوارض نیز همراه هستند. یکی از این عوارض هم کاهش فشار خون است.
اغلب داروهایی که موجب افت فشار خون می‌شوند مرتبط با مشکلات و بیماری‌های قلبی و کنترل فشار خون بالا هستند. در کنار این موارد، داروهایی ضد اضطراب، برطرف‌کننده ناتوانی جنسی، ضد درد و درمان پارکینسون، از جمله مواردی هستند که احتمالا در ایجاد این مشکل نقش دارند.
به‌طور کلی در این زمینه بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. گاهی عوض کردن دوز دارو و یا خود دارو، می‌تواند به برطرف شدن مشکل کمک کند.

افت فشار به دلیل عدم فعالیت

نداشتن فعالیت بدنی برای ساعات طولانی آخرین دلیل متداولی است که موجب افت فشار خواهد شد. از آنجا که سالمندان معمولا ساعات طولانی‌تری را در بستر در حالت خواب و بیداری به سر می‌برند؛ این مشکل را بیشتر احساس می‌کنند.
در نهایت توجه کنید که فشار خون پایین می‌تواند موجب سرگیجه، غش، ضعف، خستگی و حالت تهوع شود. پس به عنوان پرستار سالمند به این نشانه‌ها در بیمار خود توجه کنید.

آشنایی با مهم‌ترین و شایع‌ترین مشکلات روانی سالمندان

آیا یک فرد مسن در خانواده دارید و گمان می‌کنید علائم یک نوع بیماری روانی را از خود نشان می‌دهد؟ نگران نباشید این مشکلات در بین افراد سالمند بسیار رایج هستند. در حقیقت بر اساس گزارش اخیر CDC، بیش از 20 درصد از افراد بالای 55 سال یک نوع بیماری روانی دارند، اما فقط حدود دو نفر از سه نفر آنها تحت درمان قرار می‌گیرند. مشکلات روانی سالمندان غالباً مورد غفلت قرار می‌گیرند و تشخیص آنها کمی مشکل است.
این در حالی است که اثرات ناشی از این مشکلات می‌تواند سلامت جسمی و رفاه عمومی را در این افراد به شدت کاهش دهد. مشکلاتی روانی سالمندان گاهی معالجه برخی از بیماری‌های مزمن را پیچیده کرده و حتی منجر به مرگ می‌شود. در این مقاله بیشتر در مورد مشکلاتی روانی سالمندان و آنچه که شما به عنوان یک پرستار سالمند یا عضو خانواده می‌توانید برای کمک به درمان این عزیزان انجام دهید صحبت می‌کنیم.

مشکلات روانی سالمندان

مهمترین مشکلاتی روانی سالمندان

افسردگی

افسردگی نوعی اختلال خلقی است که به عنوان گسترده‌ترین مشکل روانی در بین سالمندان از آن یاد می‌شود. این بیماری در صورت عدم درمان می ‌واند منجر به اختلالات جسمی و روحی شده و مانع انجام عملکردهای اجتماعی فرد سالمند شود. علاوه بر این، افسردگی می‌تواند در بروز علائم و درمان سایر بیماری‌های مزمن جسمی نیز اختلال ایجاد کند.
علائم شایع افسردگی عبارتند از:

  • غم و اندوه مداوم
  • بی‌خوابی
  • درد جسمی
  • دوری از فعالیت‌هایی که قبلاً از آنها لذت برده می‌شد
  • کندی در انجام فعالیت‌ها

سالمندانی که از افسردگی رنج می‌برند، معمولاً بیشتر از افراد جوان از درمان امتناع می‌کنند، داروهای مختلف بیشتری نسبت به آنها مصرف می‌کنند و مدت بستری شدن‌شان نسبت به همسالان خود بیشتر است. از طرفی زنان بیشتر از مردان مبتلا به این بیماری می‌شوند.

اضطراب

مانند افسردگی، اضطراب نیز نوعی اختلال خلقی بسیار شایع در سالمندان است. در حقیقت، این دو مشکل اغلب به صورت پشت سر هم ظهور پیدا می‌کنند. آمارهای CDC نشان می‌دهد که تقریبا نیمی از بزرگسالان مسن مبتلا به اضطراب، افسردگی را نیز تجربه می‌کنند.
تصور می‌شود اضطراب در افراد سالخورده کمی دیرتر تشخیص داده شود. زیرا افراد مسن بیشتر بر روی مشکلات جسمی تأکید می‌کنند و علائم روانی خود را بروز نمی‌دهند. زنان در این گروه سنی بیشتر از مردان در معرض اضطراب قرار دارند.
افراد مسن مبتلا به اضطراب عمومی ممکن است علائم زیر را تجربه کنند:

  • نگرانی یا اضطراب بیش از حد و غیرقابل کنترل
  • عصبانیت یا بی‌قراری
  • خستگی مزمن
  • تحریک‌پذیری یا آشفتگی ذهنی
  • کیفیت نامناسب خواب
  • گرفتگی عضلانی

اختلال دو قطبی

اختلال دوقطبی یا بیماری جنون افسردگی ناشی از فشار روانی، معمولاً با تغییر غیرمنتظره روحیه خود را بروز می‌دهد و در افراد مسن اغلب دیرتر از افراد عادی تشخیص داده می‌شود. چرا که علائم این بیماری معمولاً مربوط به دیگر بیماری‌های شایع در این دوران، خصوصاً زوال عقل و آلزایمر است. اختلال دوقطبی در این گروه سنی به طور مساوی در بین زنان و مردان رخ می‌دهد.
علائم اختلال دوقطبی در این سن عبارتند از:

  • گیجی
  • تحریک‌پذیری
  • بیش فعالی
  • روان‌پریشی

مسائل شناختی از جمله مشکلات حافظه، کاهش قدرت حل مسئله، کاهش قدرت قضاوت و کاهش قدرت درک نیز از دیگر علائم این افراد است. شایان ذکر است که برخی از داروهای خاص و برخی از بیماری‌ها، علائم مشابه‌ای به این اختلال دارند.

اختلال در اشتها

اختلال در اشتها یا بی‌اشتهایی عصبی یکی از شایع‌ترین مشکلات روانی مخصوص این گروه سنی است. عوامل اساسی در بروز اختلالات خوردن در سالمندان عبارتند از:

  • تغییر در حس چشایی و بویایی (اغلب به دلیل مصرف برخی از داروها به وجود می‌آید)
  • مشکلات روانی قدیمی و درمان نشده در دوران جوانی
  • اختلال در حافظه یا قدرت شناختی
  • مرگ عزیزان
  • قرار گرفتن در معرض بی‌توجهی
  • افسردگی
  • سایر بیماری‌های جسمی

درمان مشکلاتی روانی سالمندان

گزینه‌های درمانی متنوعی برای مبتلایان به این مشکلات وجود دارد. فقط باید زود متوجه علائم بیمار شوید. از طرفی وجود یک پرستار در منزل که به این موضوعات اشراف دارد، می‌تواند در تشخیص علائم بیمار به شما کمک کند.
معالجه سالمندان مبتلا به این بیماری‌ها یک کار تیمی است که از تشخیص علائم در منزل شروع می‌شود. بنابراین اگر فردی در بین اعضای خانواده دارید که قادر به مراقبت از خود نیست، حتما یک پرستار استخدام کنید تا علاوه بر مراقبت روزانه، بتواند در تشخیص بهنگام بیماری او به دیگر اعضای خانواده کمک کند.